Hämeenlinnan Seudun Pohjalaiset

Tuuli se taivutti koivunlarvan Hämeenlinnaan ja sen ympäristökuntiin eri puolilta Pohjanmaata muuttaneet perustivat jo yli 60 vuotta sitten, tarkemmin sanottuna 2.11.1948 yhdistyksen, jonka piirissä pohjalaiset voisivat vaalia perinteitään, tavata kranneja ja kuulla omaa tuttua murrettaan. Murteita on itse asiassa monia, sillä jäsenistöön kuuluu väkeä niin Etelä-, Keski- kuin Pohjois-Pohjanmaaltakin, josta syystä yhdistyksemme toiminnan tavoitteena on ollut alusta alkaen vaalia koko Pohjanmaan maakunnallisia perinteitä. Nykyisessä toiminnassaan yhdistys keskittyy pelkästään ylläpitämään omaa pohjalaisuuttamme toimimalla Hämeenlinnan seudulla asuvien pohjalaisten yhdyssiteenä.

Pelimannien ja kansanlaulujen maakunnista tulleet halusivat tietysti myös laulaa keskenään ja muittenkin iloksi. Niinpä yhdistyksen piiriin perustettiin aikanaan oma sekakuoro, joka on vuosikausia tuonut oman lisänsä yhdistyksen tilaisuuksien ohjelmaan. Kuoro ei enää varsinaisesti harjoittele, koska uusia jäseniä kuoroon ei ole saatu, mutta kuoroon aikanaan kuuluneet kyllä vieläkin mielellään esiintyvät tilaisuuksissamme aina erikseen niin sovittaessa.

Sääntömääräisten kokousten lisäksi yhdistys viettää vuosittain maaliskuussa kirkkopyhää kirkkokahveineen Hämeenlinnassa tai jollakin lähiseudun paikkakunnalla ja järjestää retkiä esimerkiksi Ilmajoen oopperaesityksiin tai muihin mielenkiintoisiin käyntikohteisiin.

Yhdistys julkaisee kerran vuodessa Pohjanmaa-nimisen jäsenlehden ja tiedottaa tapahtumistaan Hämeen Sanomissa, Kaupunkiuutisissa, Janakkalan Sanomissa sekä sähköpostilla.

Yhdistyksen jäsenmäärä on noin 260. Jos juuresi ovat Pohjanmaalla tai muuten tunnet itsesi pohjalaiseksi, niin olet tervetullut mukaan. Liittyminen onnistuu maksamalla jäsenmaksu 10 euroa yhdistyksen tilille 568000-413431. Anna myös yhteystietosi yhdistyksemme sihteerille (ks. Yhteystiedot). Mainittakoon vielä, että myös puolisot, vaikka he eivät olisikaan syntyään pohjalaisia, ovat erittäin tervetulleita liittymään joukkoomme.

Helavyö

Miss' laaja aukee Pohjanmaa, veet merten, virtain vaahtoaa, me siellä maassa hallojen niin kasvoimme kuin kuuset sen: Ei niitä sää voi säikyttää, ei kuihtumaan saa talvetkaan, ei kuihtumaan saa talvetkaan, ei puute, kurjuus korpimaan, ei kuihtumaan saa talvetkaan, ei puute, kurjuus korpimaan..... Näät kuinka rannat viljavat on virtain kahta puolta ja kylät suuret kansoineen, mi maasta pitää huolta, mi tuttu meren tyrskyjen ja hallan hyisen kattehen. Kas siitä soinnun saa tää Keski-Pohjanmaa..... Maa ponteva Pohjolan äärillä on, se on entistaistojen tanner, niin rohkea, reima ja horjumaton. Se on muistojen mainio manner. Tämä maa minun mieltäni innostaa, se on kymmenen, kymmenen virran maa.....
Helavyö
Hämeenlinna Kotikaupunkimme Hämeenlinna

Muita kotiseutuyhdistyksiä Hämeessä:

Hämeenlinnan Seudun Kainuulaiset Etelä-Hämeen Karjalaiset